
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αερά.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με διάμετρο 28 εκ.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράζουν για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και το αλάτι.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στον πάτο της φόρμας μας. Στρώνουμε πάνω από την καραμέλα κύκλους με τις φέτες από τα μήλα (σκεπάζοντας το ένα το άλλο στο τελείωμά του) και γεμίζοντας και τα κενά με τις φέτες που θα μας περισσέψουν.
Για τη ζύμη
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα. Αυξάνουμε σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
- Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το αυγό, το πετιμέζι, το μέλι και το ξινόγαλο και σε ένα άλλο αναμειγνύουμε, περνώντας από κόσκινο το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ και την κανέλα.
- Σταδιακά ρίχνουμε εναλλάξ τα δύο μείγματα στο μείγμα με το βούτυρο, προσέχοντας να απορροφάει την πρώτη ποσότητα πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Προσθέτουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά τουλάχιστον μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν το βάζουμε στο κέντρο της φόρμας.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν το αναποδογυρίσουμε σε μία πιατέλα αρκετά βαθιά για να τραβήξει τα ζουμιά που θα βγάλει το γλυκό μας.
- Σερβίρουμε με ελαφριά άγλυκη σαντιγί.
COMMENTS